СПОМЕНИК НОВАКУ МИЛОШЕВУ




Обновљено спомен-обиљежје Новаку Милошеву
ПОНЕДЈЕЉАК, 28 ЈАНУАР 2013 





На Орљеву, у Кучима, у организацију Удружења „Марко Миљанов“ обновљено је спомен обиљежје великом српском јунаку из Боја на Фундини – Новаку Милошеву.
Пред многобројним народом спомен-обиљежје је освештао протојереј ставрофорВелибор Џомић који је казао да је Новак Милошев примјер како се треба бранити за свој народ.
„Некада је то када су биле неприлике Новак знао да брани слободу, нејач, свој народ. Овај споменик нека је на понос племену Куча, али и свима нама који овуда будемо пролазили. Нека нам овај споменик буде и поука какови су били људи и јунаци у своје вријеме, и да се мјеримо какви смо ми данас“, казао је отац Велибор.
Др Момчило Вуксановић је истакао да се спомен-обиљежје обнавља јер је порушено од стране разбојника којима ништа није свето, па ни подвиг Новака Милошева.


                                         


„Живимо у времену у којем је постала навика да се широм српских земаља руше српски споменици, а да зато нико не одговара нити сноси било какве последице.Даће Бог и наш велики и свети отац Сава, чији име данас празнујемо, да се сви споменици обнове, а посебно они које беспризорно руше на Косову и Метохији. Битка на Фундини одржана је на Илиндан 1876. године. Црногорска и брдска војска бројиле су око 5 хиљада војника. Са турске стране је, по различитим изворима, било између 20 и 40 хиљада војника. Било је много битака и бојева кроз Куче, али је битка на Фундини запамћена као највећа битка икада одржана на просторима Црне Горе у којој су Брђани заједно са црногорском војском зауставили Турке и извојевали славну побједу. Тешко је и данас вјеровати у могућност да се са тако малим бројем оскудно наоружане војске могла поразити вишеструко бројнија, регуларна турска војска коју је на Куче предводио искусни стари ратник Мушур Махмуд-паша“, казао је Вуксановић.
Турска војска претрпјела је тежак пораз зато што су Црногорци били спретнији ратници на каменитом и неприступачном терену Фундине и Куча. Црногорска војска је изненадила Турке нападом дан раније, па је међу Турцима настао метеж и паника јер су им резерве оружја и војске у том времену биле још далеко од бојишта, казао је Вуксановић.
                                                                               




„Црногорску и брдску војску предводили су војводе Илија Пламенац и Марко Миљанов. Уочи саме битке видјевши зло које је пријетило новом турском похаром Куча запамћене су ријечи војводе Марка Миљанова када је са главе скинуо капу ставио је на груди и рекао:„Ево Боже да Ти се помолим још једанпут и нећу Ти више досађивати“. У том тешком времену били смо заједно и није било подјела. У Фундини Турке су дочекали кучки, братоношки, бјелопавлићки, цеклински, љуботињски, морачки и други батаљони. У незадрживом јуришу поражена је турска војска. По историјским подацима изгубила је више од четвртине својих војника. Књаз Никола Петровић је одмах након битке одликовао Куче, и друге учеснике боја из Црне Горе и брдских племена“,рекао је Вуксановић, и додао:
„Ми, овдје окупљени Кучи, поносни смо на своје претке и њихово јунаштво. То је разлог да данас обнављамо спомен-обиљежје нашем славном племнику.Кучи, кроз своју славну историју имају као мало ко велики број јунака и заслужника који су нас, њихове потомке, задужили да их памтимо и сачувамо од заборава. Без поштовања својих коријена и своје историјске прошлости истражили бисмо наше претке и огријешили се о завјет да „чувамо вјеру, светосавље, традицију и обичаје“.
                                                                      





Рајо Вујадиновић каже да неће причати о свом претку Новаку Милошеву јер су то испричали – сам Новак Милошев, историја и народ.
„Али дужност ми је и велика обавеза да се захвалим свима који су не жалећи труда и времена дошли да заједно обиљежимо овај, за нас, велики дан и евоцирамо успомене на нашега Новака, казао је Вујадиновић.
Сви имамо удио у Новаковом „повратку“, Каже Вукадиновић.
„Посебно бих се захвалио Удружењу Куча „Марко Миљанов“ и једном од оснивача и утемељивача овог удружења Момчилу Вуксановићу, који приликом постављања, а ево и приликом обнављања исправља недјело хулигана. Хвала му што је преузео највећи дио у организационом и сваком другом погледу“, рекао је Вујадиновић.
Након постављања спомен-обиљежја Новаку Милошеву, на Орљеву, у Кучима, У Подгорици је, у ресторану „Млини“ приређена и богата, братска трпеза љубави.
И.Т.; Фото: Р. Башановић